Is kimchi gezond

De wereldwijde opmars van kimchi komt niet alleen door de toegenomen waardering voor pure smaken. Ook het mogelijke gezonde karakter van gefermenteerd voedsel speelt daarbij een rol.

We schrijven ‘mogelijk’ omdat het wetenschappelijk bewijs hiervoor lastig te leveren is. Dat komt omdat de positieve effecten heel moeilijk te meten zijn. Idealiter vergelijk je personen die veel gefermenteerd voedsel eten met personen die dat niet doen. Maar iemands gezondheid hangt van zoveel andere factoren af, dat het ondoenlijk om het effect van bijvoorbeeld kimchi te isoleren.

Niettemin zijn er wel aanwijzigingen dat gefermenteerd voedsel via de ontstane probiotica (zeg maar vriendelijke bacteriën) kan bijdragen aan een gezonde darmflora. En dat kan weer helpen bij een goede spijsvertering. Bovendien kan het je weerstand verhogen.

Die probiotica ontstaan door het ‘gistingsproces’ tijdens het fermenteren. Die fermentatie is eigenlijk ‘gecontroleerde rotting’ waarbij ‘schadelijke’ bacteriën worden omgezet in ‘goede’ bacteriën. Het zout, maar ook de vissaus is daarbij een belangrijke aanjager.

Naast de probiotische elementen bevat kimchi ook diverse voedingsstoffen die bijdragen aan een gebalanceerd dieet. Het is rijk aan vitamines zoals A, B en C, evenals mineralen zoals calcium en ijzer. Deze voedingsstoffen spelen essentiële rollen bij verschillende lichaamsfuncties, waaronder het versterken van het immuunsysteem en het handhaven van gezonde botten.

Het is belangrijk op te merken dat de voedingswaarde van kimchi kan variëren afhankelijk van de ingrediënten en het fermentatieproces.

Kimchi is ook populair onder sommige mensen die diëten volgen. Het is arm aan calorieën, geeft snel een verzadigd gevoel en is uiteraard, op de vissaus na, plantaardig.

Mogelijk helpt kimchi ook bij het verlagen van je bloeddruk en bij het ‘schoonhouden’ van je bloedvaten. Meer hierover lees je in een artikel van de BBC die alle mogelijke effecten van kimchi op je gezondheid op een rij heeft gezet.

Kimchi kan dus een mooie bijdrage leveren aan een gezond bestaan. Maar het is uiteindelijk maar één product. Je leefstijl, leeftijd en al het andere voedsel dat je tot je neemt, hebben natuurlijk óók effect.